FILTER BUBBLE? אתם יודעים מה זה?
- IRIT
- Jul 22, 2018
- 2 min read
Updated: Aug 12, 2018
תנו לי לנסות להסביר לכם בקצרה. הFILTER BUBBLE, או בעברית- בועת הפילטר, הוא בעצם מונח שאותו המציא אלי פאריסר, אקטיביסט האינטרנט. בספר שכתב הנושא כותרת זהה, כדי לתאר תופעה שבה אתרי אינטרנט עושים שימוש באלגוריתמים כדי לנחש את אופי המידע שהגולש רוצה למצוא.
האלגוריתמים "מסננים" את המידע המוצג בהתאם למידע שנאסף בעבר על הגולש, כמו למשל ההתנהגות שלו בעבר ברשת האינטרנט, היסטוריית החיפושים שלו ואף מיקומו הגאוגרפי. ובאופן הזה אתר האינטרנט מציג לגולש רק את אותו מידע אשר קיים סיכוי גבוה כי יעורר עניין בהתבסס על העדפות הגולש בעבר, כלומר, מידע מדויק שהסיכוי הוא גבוהה מאוד שאותו גולש ירצה בו.
התופעה הזו שנקראת בועת הפילטר מבודדת את הגולש במעין "בועה" אשר מידע העומד בניגוד להעדפותיו של הגולש, אינו חודר אליו, אלא רק מידע שאותו גולש מעוניין בו. דוגמאות בולטות לבועת הפילטר הן מנוע החיפוש של גוגל אשר מותאם באופן אישי לגולש וידיעות מותאמות אישית בפייסבוק. דוגמה לכך, היא כתבה מעניינת שהייתה בתקופה האחרונה בנגע לפייסבוק. לאחר מחקר שנערך, גולשים רבים הבינו ואף זעמו על כך שפייסבוק שומע אותם ונותן להם בדיוק את מה שהם רוצים. למשל, אם אותו גולש פייסבוק ישוחח על מלונות בארץ, או בחו"ל, לאחר זמן מה שייכנס לפייסבוק יוכל לראות מודעות מותאמות אישית אליו, כמו מבצעים על מלונות, טיסות, חברות שונות של מלונות בערים שונים וכדומה.
תנו להסביר לכם בצורה קצת יותר מדויקת על הטוב והרע שבעניין.
חיובי:
ייתכן כי אנשים רבים ישמחו לדעת, שפייסבוק וגוגל עושים בשבילם את העבודה, וכך הם לא צריכים לחפש, להשוות, ולהתאמץ.
שלילי:
נראה לכם הגיוני שיעקבו אחרינו? אחריכם? תחשבו, שגוגל ופייסבוק שומעים את מה שאתם מדברים, שומרים את מנועי החיפוש שלכם בעבר, את היסטוריית החיפושים ואת המקום בו אתם נמצאים ופשוט מציעים לכם כל מיני הצעות בנוגע אליכם. קצת מפחיד, לא? זה פשוט נראה לי די מטורף, הלוואי והייתה לנו את האפשרות לבחור, אך לא- הם מחליטים בשבילנו.
עומר כביר, כתב כלכליסט, טוען כי מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, אמר שהמשתמשים בפייסבוק, מחליטים בעצמם איזה מידע לשתף ועם מי, הם יכולים לראות את כל המידע שאספנו עליהם והם יכולים למחוק את החשבון ואתו את כל המידע שנאגר. אך לטענת עומר כביר, ההצהרות הללו נכונות חלקית.
חוץ מהמידע שמרכיב את הפרופיל האישי של המשתמש, ושבנוי ממידע אישי ששותף ביוזמתו, תמונות שהעלה, ופעולות שביצע כמו כתיבת פוסטים, שיתופים ולייקים. יש לכל משתמש בפייסבוק גם פרופיל צללים. מדובר במידע עמוק ורחב הרבה יותר, שמנתח את פעילותו מחוץ לרשת החברתית ואינו גלוי בפניו בשום שלב.
מדבריו, ניתן להסיק כי הוא לא תומך ב"בועת הפילטר" של פייסבוק.
בנוסף לו, גם ניו יורק טיימס, באתר THE MARKER, טוענים כי המשתמשים נוטשים את פייסבוק בעקבות שערוריית קיימברידג' אנליטיקה. הוויכוח על נושא הפרטיות בפייסבוק נמשך כבר שנים רבות , אך הפעם האחרונה , שבה נחשף כי חברת "קיימברידג' אנליטיקה" אספה בחשאי מידע על כ-50 מיליון משתמשי פייסבוק מבלי לקבל את הסכמתם, גרמה לתגובה נזעמת בקרב רבים ממשתמשי הרשת החברתית.
הניו יורק טיימס אף נותנים דוגמאות רבות לאישים מפורסמים שעזבו את הרשת החברתית פייסבוק עקב פגיעה בפרטיותם. למשל, הזמרת שר היא אחת מהאנשים הראשונים שעזבו את הרשת החברתית. שר כתבה בטוויטר כי ההחלטה לעזוב את פייסבוק הייתה קשה מאד, אך הכרחית בגלל "שהיא אוהבת את ארה"ב".
https://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3736258,00.html
https://www.themarker.com/wallstreet/1.5934248
Commentaires